Приветствую Вас Гость | RSS

Меню сайта

Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 56

Форма входа

Главная » 2015 » Март » 17 » Українська традиція
07:39
Українська традиція

В. Кучеренко

 Вар / Котел


Навчання традиційного запорозького козацького рукопашного бою проводиться основі системи Козачий вар / Котел (груповий рукопашний бій).

На відміну від відомих спортивних систем, в Котлі є все і відразу. Людина навчається методом занурення в середовище. Як кажуть, щоб навчитися битися, треба битися. Козачий Вар - це основа науки званої сьогодні Козачий Спас!

Суть котла - за други своя. Козачий Вар, Козачий Котел, Вар або Сварка за своєю суттю є одним із старовинних і майже забутих, самобутніх, засобів колективного навчання навичкам бою і колективної взаємодії в ньому. Як казав дід,

- "Котел всьому навчить".

Тут і українська народна боротьба, Кулачний бій, і Козача рукопашка. Золоте правило: СИСТЕМА мало ефективна по ЧАСТИНАХ, працює все в комплексі. При навчанні використовується і приділяється увага: - Методологічний підхід у тренуванні. Традиційний підхід у підготовці Козака. - Теорія і практика підготовки тіла до цих навантажень. Пластика, суглобова гімнастика, зміцнення сухожиль і суглобів. - Козача спритність, спритність, акробатика. Основи реактивності.

Основи спритності, кмітливості, швидкості прийняття рішень. - Спец. вправи на реактивність і вибухову силу. (м'яч, палиця, колода, нагай). - Постановка і коригування рухів. Підготовка до роботи зі зброєю на максимальних швидкостях. (Козача цькування палицею, ножем, нагайкою.) - Постановка і формування рухової основи за допомогою шашки, нагайки, ціпки,  колоди. 

"....Що таке чарівність? Це деякий подив, але настільки глибоке, що заворожує глядача. Чарівність заворожує всі його увагу, зачаровує, змушує людину зупинитися, забути про всіх мирських проблем і повністю зануритися в процес. Будь то безпосередню участь або ж спостереження з боку.

Чарівність народжує захоплення. Захоплення проникає в саму суть, в душу, западає в душу. Чарівністю залишає довгу пам'ять про побачене. Зачаровані одного разу, людина буде шукати це відчуття знову і знову.
Уяви у своїй свідомості та душі чарівність. Так, так. Прямо зараз. Чарівність, переходять у захоплення. Відчуй це всім своїм нутром.... Не поспішай читати далі.
Зроби паузу......
Відчуй...
Козачий Вар......
- «Я був зачарований побаченим. Раніше я ніколи такого не бачив. Ось тільки зараз, я зрозумів силу Козацтва. От тільки тепер я зрозумів, хто такі справжні Козаки».
- «Як зараз пам'ятаю - Козачий Вар, наживо.
Це таке грандіозне і масова подія схоже на справжню битву. Мене враз охопило захоплення. Я згадую той дух, який панує в Котлі.
Згадую ті світлі обличчя, запал, характер і мужність моїх товаришів. Воістину це незабутнє враження, коли 50 Козаків, в мороз, із голим торсом рубають один одного батогами.
Свист, крик!
ВА-А-А-АРИМ!!!
Згадуючи Вар, я заповняю силою, бажанням діяти. Хочеться прямо зараз схопитися і кинутися в бій.
Ось міць де братики, ось де стихія! Ось тут і відчуваєш дух Козацького воїнства.
Я захоплююся нашою традицією, нашою культурною спадщиною. Це така сила. Потужна сила, яка виходить з Котла. Дивлюся в обличчя товаришів і розумію суть Козацької дружби. Ось вона чоловіча дружба. Тільки тут і перевіряється. Тільки тут, в бою і перевіряється справжній друг.
Я захоплююся силою Отамана Кашевара, коли він своїм поглядом запалює вогонь в серцях. І йде така сила, коли він кричить ВА-А-А-АРИМ? І могутня Лава Козаків відповідає ВА-А-А-АРИМ. І біжать стрімголов....
Готові знести будь-яку перешкоду. Розумію тепер свого діда, який говорив - «А якщо Казацка Лава у бою - перемога завжди за Козаками»».

А що відчуваєш ти?
Чи відчуваєш ти, як і я, захоплення всім своїм нутром? ЧИ ВІДЧУВАЄШ ТИ НЕЗЛАМНУ СИЛУ НАШОГО НАРОДУ? Незламну силу великого воїнства - Козацтва!!!
Так, звичайно!
Відчуваєш! І бачив її на власні очі!
Зверни погляд в себе. Що ворухнулося? Що народилося і рветься назовні з глибини душі?
ДУХ КОЗАЦЬКИЙ - ОСЬ ЩО!!!
Тепер ти це знаєш і бачиш!
Відчуття єднання душ, єдності, дружби, єдиного свідомості. Ось це і є пробудження духу Козацького. Ось це і є Лава.
Ось воно пробудження родової пам'яті. Я відчуваю силу всією своєю суттю. Душею!
Тепер це відчуваєш і ти!

* * * *
Ось воно, ось воно пробудження духу Козацького. Ось воно пробудження родової пам'яті. (Повернися в початок і відчуй знову).
Ось це відчуття, - чарівність відчуває кожен, хто хоч раз брав участь у Котлі. Кожен, хто хоч раз бачив Котел. Кожен, хто хоч раз чув про нього. З вуст в уста передається захоплення, із свідомості в свідомість передається потужний образ, могутньої Козацької Сили. Могутній образ тієї сили, яка здатна відродити і відроджує колишню честь і славу Козацтва. Колишню славу і честь Великого Російського народу.
Козачий Вар зачіпає за душу кожного.
............"

".... Не варто було б навіть бруднити папір, якби в ньому не було тієї родзинки, що об'єднує козаків і підводить їх до самоорганізації («Котел» є потужним об'єднуючим силою для нашого народу»). «Козачий Вар» - це основа науки, званої сьогодні «Козачий Спас», що увібрала в себе духовні, культурні та військові традиції........
.......Має місце в житті та вихованні козаків, дана забава, по суті, є одним із стародавніх і майже забутих самобутніх способів колективного навчання навичкам бою і взаємодії в ньому....."

 

Просмотров: 1052 | Добавил: ОО | Рейтинг: 8.3/3
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
  Українська Федерація   Главная   Регистрация   Вход  
Поиск

Календарь
«  Март 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архив записей

Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz


  • Copyright MyCorp © 2024 Бесплатный хостинг uCoz